Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bgДългоочакваната визита на Николай Денков във Виена

...
Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bgДългоочакваната визита на Николай Денков във Виена
Коментари Харесай

Заболяването на Нехамер или голямата уста на Петков отложиха визитата на Денков в Австрия?

Виктория Георгиева, коментар за Tribune.bg

Дългоочакваната аудиенция на Николай Денков във Виена и срещата му с австрийския канцлер, планувани за 4 октомври, ненадейно се отложиха за 24 този месец, като публично оповестената причина от австрийска страна е заболяване на Карл Нехамер. Премиерът ни трябваше да се срещне с сътрудника си, с цел да се опита да го убеди да отстрани ветото, което спъва нас и Румъния за приема ни в Шенген.

Промяната на датата идва единствено ден преди плануваната аудиенция, което не е процедура при толкоз високо равнище. Това може да значи, че в действителност се касае за ненадейно съществено влошено здравословно положение на Немахер, обаче 20 дни по-късна нова дата, по-скоро приказва за друга причина.

Може да значи и откровена насмешка с България, което не е невероятно, съдейки по реакциите на Австрия по този и сходни на него въпроси. Това, което е от значително значение за нашата страна, изобщо не е предпочитано за австрийците. По-точно, те са уверени, че техният интерес е ние и румънците да не бъдем скоро признати в Шенген.

Зевзеци към този момент се майтапят, че на австрийския канцлер не му се договаря с терористи, припомняйки думите на Денков във връзка с зърнопроизводителите.

Между другото, с изключение на Денков във Виена, трябваше да има и аудиенция на австрийския министър на труда и стопанската система Мартин Кохер у нас, също при започване на този месец, като продължение на визитата на нашия министър на стопанската система и промишлеността Богдан Богданов през август в Австрия. Но и тази аудиенция беше тихомълком анулирана, което приказва за евентуално еднакъв проблем.

Може ли повода да е Кирил Петков?

Но изцяло допустимо е повода да си има име и то да е Кирил Петков. Няколко дни по-рано, през септември, той беше на аудиенция точно във Виена, а по думите му, е имал срещи с депутати от ръководещите партии, опозиционните партии, като главната тематика е била Шенген. Нещо повече, той разгласява и видеообръщение от австрийския парламент, публикувано и от пресцентъра на партията, в което декларира, че „ най-важното за приемането ни в пространството е тематиката " Сигурност ", като добави, че още след прибирането си (на 02.10) в България, ще внесе законопроектите за промяна в службите за сигурност.

Вероятно се касае за следващата независима акция на Петков, която е претърпяла цялостно крушение, както и в действителност всичките му опити да свърши или каже нещо свястно. По принцип той има право – като ръководител на парламентарната комисия по въпросите на Европейския съюз, Шенгенското пространство и Еврозоната, да направи такова посещаване, само че очевидно за следващ път е объркал конците, което е довело и до скоротечната анулация на срещата на Денков,  „ разболяването ” на Немахер, а евентуално и анулацията на идването на Кохер у нас.

Че се касае за следващото импулсивно и безогледно решение с непредвидени и неприятни последици за страната ни, приказва и фактът, че тази аудиенция на Петков не беше огласена по-рано, което пък е нямало по какъв начин да се случи, когато това му решение е било плод на непринудено скимване - неуместно, несъмнено...

Нещо повече, той се опита да внуши, че австрийците, видите ли, извънредно доста държали на законопроекта за промяната на службите у нас, което е цялостен парадокс. Опита и да обвърже готвените от ПП/ДБ промени с Шенген по линия на сигурността, като още веднъж изплю някаква словесно патетична диария, в която още веднъж приказва за сигурност на границите, осведомителна сигурност, сигурност на цялото шенгенско пространство...

Само че само цялостен глупак би повярвал, че толкоз тясно вътрешен проблем като промяната на спецслужбите е предпочитана за която и да е друга страна, а още по-малко пък ще е разменна монета в някакво друго значимо и съществено решение. Да, само че очевидно Петков мисли за идиоти българите, а и политическите си сътрудници за такива, като се пробва да им извива ръцете по този толкоз обикновен метод. Макар че, съдейки по изявите и мисленето му, няма нищо чак толкоз учудващо.

ПП/ДБ внесоха в деловодството на Народното събрание законопроекти за промени в службите за сигурност, като Петков не пропусна да натърти, че и Народното събрание също носи отговорност за присъединението на страната ни към Шенгенското пространство и това е повода да бъдат импортирани тези законопроекти. Не не помни да включи и ГЕРБ в изречението, заявявайки, че те би трябвало да трансформират визията си и запасите по отношение на тези оферти.

Тоест – не подкрепяш концепциите на ПП/ДБ, не подкрепяш влизането в Шенген, е семплата логичност на Кирил Петков. Достатъчен е и незадълбочен взор над така наречен промени, с цел да се разбере, че задачата е само промяната на сегашните шефове на службите и смяната на модела, по-който се назначават, което изобщо няма по какъв начин да вълнува Австрия.

Нека не забравяме и че до не доста от дълго време Петков твърдеше, че повода заради която България не се приема в Шенген, е, че не се вършат промени в правосъдната система.

Но обстоятелствата са ясни – все още Австрия е непоклатима в решението си, освен това – минималната опция Николай Денков да се опита да промени това им решение, отпада, а нищо чудно, съдейки по изявите на Петков във Виена, да се окаже, че австрийците са още по-категорични в позицията си.

* * *

Виктория Георгиева е приключила " Реализация и подготовка на ТВ излъчвания " към Софийския университет " Св. Климент Охридски ", както и " Религията в Европа ", направление " Ислям ", още веднъж в СУ. Изучавала е и логика на психиката. Заместник основен редактор в " Ах, тези медии! ", редактор и създател в " Консерваторъ ", създател във вестник " Труд ".

Била е член на Студентски съвет при СУ, работила е като експерт маркетинг и реклама за водещи български компании. 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР